Kort profiel

Tom Van Gramberen Cloud Solutions Architect. Azure, Citrix & Nutanix lover.

Publieke Cloud is niet geschikt is voor elke workload

Publieke Cloud, Private Cloud en on-premise, wat kies je nu het best?

Het is niet eenvoudig om als IT-verantwoordelijke de juiste verhouding te vinden tussen on-premise en Cloud. Wanneer kies je voor een publieke of private Cloud, en wanneer voor een on-premise IT-omgeving? Elke vorm heeft namelijk zijn voordelen en zijn opzet. Pas wanneer je de juiste verhouding vindt tussen deze verschillende vormen, kan je (heel wat) geld besparen. Wij geven je alvast mee welke keuze je het best maakt in welke specifieke gevallen.

Publieke Clouds zijn zeer geschikt voor applicaties en workloads die een onvoorspelbaar of variabel karakter hebben. Bijvoorbeeld: een bedrijf lanceert een nieuwe online mobiele app. De vraag naar deze applicatie of de dienst echter, is nog niet voldoende in kaart gebracht. In dit geval is een publieke Cloud als IT-omgeving het meest geschikt omdat deze op een zeer eenvoudig manier geschaald kan worden naargelang de vraag naar de applicatie. Stel dat de vraag minder is dan verwacht, dan kan je eenvoudig met een aantal klikken de omgeving verkleinen. Is de app een echt succes, dan kan je de infrastructuur even eenvoudig laten uitbreiden in lijn met je groei. Wanneer de vraag naar de app uiteindelijk stabieler en voorspelbaarder wordt, is het voordeliger om in te zetten op een private Cloud of on-premise infrastructuur.

Een ander voorbeeld zijn toepassingen zoals payroll systemen of online shopping portals die variabele eisen hebben door bijvoorbeeld seizoensgebonden pieken in de vraag. Deze pieken zijn vaak meerdere malen groter dan gemiddelde vraag. Dit is bijvoorbeeld de reden waarom NASA de launch van de Mars Exploration Rover heeft uitgezonden via de Cloud. De vraag was onvoorspelbaar omdat het om een eenmalige gebeurtenis ging, en hiervoor moest dus een ‘elastische’ oplossing vooropgesteld worden.

Door zich niet te hoeven binden aan een vaste, traditionele infrastructuur kunnen bedrijven kosten besparen door te kiezen voor een publieke Cloud-omgeving. Maar opgelet, voor voorspelbare en stabiele workloads, zoals de meerderheid van de enterprise applicaties, kunnen publieke cloud-diensten aanzienlijk duurder zijn dan een on-premise infrastructuur. Voor deze workloads is het veel interessanter om een private Cloud of een on-premise infrastructuur te gebruiken. Men kan perfect bepalen hoe groot de workloads zijn en kan men bijgevolg de IT-infrastructuur naar die exacte grootte designen.

Organisaties zoeken best een evenwicht tussen het bezitten en het huren van hun IT-omgeving. Daarbij komt de juiste afweging maken tussen private en publieke infrastructuur. Deze keuze is afhankelijk van de workload van de verschillende toepassingen. Er zijn situaties waarin het zinvol is om te huren, en andere waar het beter is om te bezitten.

Als je naar een nieuwe stad gaat, bijvoorbeeld, Miami of New York, en je wenst er slechts een week te blijven, zal je op zoek gaan naar een hotel of Airbnb, terwijl als je er voor 6 maanden zou gaan, zal je eerder op zoek gaan naar een huis of appartement om te huren. Maar, als je beslist om er 3 jaar te gaan wonen, is het waarschijnlijk interessanter om er een woonst te kopen en deze later terug te verkopen.

Cloud-in-a-box is een alles-in-één-oplossing die het mogelijk maakt voor bedrijven om eenvoudig een on-premise omgeving te combineren met Cloud-oplossingen (private & publieke Cloud). Deze oplossing biedt een antwoord voor bedrijven die steeds nood hebben aan elke vorm van workload.

Doe zelf de oefening, vraag jezelf af: welke applicaties hebben een constante workload? Welke applicaties verbruiken veel op bepaalde momenten? Heb ik ook websites die seizoensgebonden pieken kennen? Kijk naar de workload van elke activiteit binnen jouw organisatie. Bepaal daarna zelf of cloud-in-a-box voor jou de oplossing is. Wij zijn er zeker van dat jouw antwoorden op bovenstaande vragen zullen bevestigen dat je een hybride oplossing nodig hebt.

We brengen jou en jouw bedrijf naar de cloud.
Contacteer ons voor een oplossing op maat.